Lukunopeus, kirjat ja äänikirjat

Parhaan lukunopeuden määrittäminen on hankalaa. Lukunopeus riippuu paljon siitä, kuinka paljon lukija tietää ennestään luettavasta aiheesta, minkälaista tekstiä luetaan ja mikä on tekstin lukemisen päämäärä. Jos teksti halutaan vain silmäillä läpi, ja teksti on jo entuudestaan tuttua, se voidaan silmäillä nopeastikin. Ymmärtävään lukemiseen tarvitaan kuitenkin tarkkaa lukemista, jossa teksti luetaan lähes sana sanalta. Tällöin lukeminen on kohtuullisen hidasta. Liian hidas lukeminen on kuitenkin ongelma silloin, kun ei pysty havaitsemaan tekstin kokonaisuutta, vaan keskittyy vain tekstin yksityiskohtiin. Tällöin on syytä yrittää nopeuttaa lukemistaan ja koettaa löytää tekstistä pääasiat (joskus toki yksityiskohtienkin muistaminen ja tarkkaan lukeminen on tärkeää). Lukemista pystyy nopeuttamaan tiettyyn rajaan asti.

Nykyään on paljon kirjallisuutta pikalukemisesta (mm. City-lehti, elokuu 2001) ja uutena menetelmänä on Suomeen tulossa valokuvalukeminen. Näiden oppien mukaan lukunopeutta voidaan nostaa moninkertaiseksi. Esimerkiksi valokuvalukemisen avulla voitaisiin kirja lukea nopeudella yksi sivu sekunnissa. 

Toinen 2020-luvun lukunopeutta nostattava juttu on äänikirjat. Esimerkiksi Bookbeat ja Storytel tarjoavat suuren valikoiman äänikirjoja, joden kuuntelu on todella helppoa.

Pikalukemisoppaat sisältävät kuitenkin paljon ohjeita, joiden toteuttaminen on uusimman silmänliiketutkimuksen mukaan mahdotonta.  

Jätä kommentti